Site pictogram NewSolar

Terugleverkosten: redenen, werking en advies

Wat zijn terugleverkosten

Terugleverkosten zijn kosten die in rekening worden gebracht aan eigenaren van zonnepanelen die niet alle opgewekte energie zelf verbruiken. Door het terugleveren van deze energie aan het elektriciteitsnet maken de energieleveranciers extra kosten. Soms wordt dit ook wel een ’terugleverboete’ genoemd. Het idee is nu dat eigenaren van zonnepanelen die meer energie opwekken dan ze zelf gebruiken en deze aan het net leveren daar een vergoeding per maand of per teruggeleverde kilowatt betalen.

Waarom worden terugleverkosten ingevoerd?

Er zijn verschillende redenen waarom terugleverkosten kunnen worden ingevoerd:

Netwerkstabiliteit:

Grote hoeveelheden teruggeleverde zonne-energie kunnen schommelingen in het elektriciteitsnet veroorzaken. Dit brengt wat uitdagingen met zich mee voor netbeheerders om het net stabiel en betrouwbaar te houden. Terugleverkosten kunnen helpen deze schommelingen te beheersen door eigenaren van zonnepanelen aan te moedigen energie te verbruiken als deze wordt opgewekt.

Kosten voor Netbeheer:

Het onderhouden en upgraden van het elektriciteitsnet om de pieken en dalen in energieopwekking en -verbruik op te vangen, brengt kosten met zich mee. Terugleverkosten kunnen bijdragen aan het dekken van deze kosten.

Eerlijke Kostenverdeling:

Huishoudens zonder zonnepanelen betalen nu mee aan de netbeheer- en onderhoudskosten die veroorzaakt worden door zonne-energie. Terugleverkosten zorgen voor een eerlijkere verdeling van deze kosten.

Stimulering van Eigen Verbruik en Opslag:

Door eigenaren van zonnepanelen aan te moedigen om meer van hun zelf opgewekte energie te gebruiken in plaats van deze terug te leveren aan het net, kunnen terugleverkosten de verkoop van thuisbatterijen en andere energieopslagsystemen stimuleren.

Hoe werken terugleverkosten?

De manier waarop terugleverkosten worden berekend kan variëren, maar hier is een algemene uitleg:

Meten van Teruggeleverde Energie: Een slimme meter registreert de hoeveelheid energie die je zonnepanelen terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Tarief: de energieleverancier stelt een tarief vast voor de hoeveelheid energie die wordt teruggeleverd. Dit tarief kan een vast bedrag per kilowattuur (kWh) zoals bijvoorbeeld Eneco doet (nu 11,5 cent) of een vast bedrag per maand. Bij deze laatste optie gebeurd dit bij de meeste maatschappijen in staffelvorm. Dus bijvoorbeeld tussen 0 en 1000 kWh terugleveren kost bepaald bedrag en wordt hoger als u meer terugleverd (tussen 1001 en 2000 en zo door). Daarnaast rekenen sommige leveranciers een hoger vast maandbedrag voor zonnepaneel eigenaren.

Wat is nu verstandig

Indien u het milieu en de gezondheid van onze toekomstige generaties belangrijk vind blijft het advies om zoveel mogelijk panelen te plaatsen. Hoe meer groene energie u opwekt des te beter voor het milieu. Mocht u ook aan de financiële kant van het zelf produceren van energie denken lijkt het nu verstandig om de opbrengst van uw zonnepanelen installatie af te stemmen op uw verbruik. Als verbruik en opbrengst in balans zijn kunt u maximaal gebruik maken van de mogelijkheid om te salderen. (zolang deze regeling nog loopt, in ieder geval tot 2027)

Mocht u uw verbuiksgegevens van stroom en eventueel gas bij de hand hebben kunt u deze bijvoorbeeld invullen bij gaslicht.com. Door dan wat te ‘spelen’ met uw gegevens kunt u de gevolgen zien van wat er gebeurd als u meer of minder verbruikt en/of teruglevert.

Vrijblijvend advies nodig?

Mocht u het wenselijk vinden om een geheel vrijblijvend advies te ontvangen? Vraag dan een gesprek aan met een adviseur van ons. Zij leggen u graag uit wat in uw specifieke situatie de beste oplossing is.

Mobiele versie afsluiten