De kleur van zonnepanelen blauw of zwart?

Zonnepanelen blauw of zwart

Denkt u erover om in zonnepanelen te investeren maar weet u niet in welke kleur? Voordat u uw zonne-energieproject voor thuis start, moet u een beslissing nemen: moet u blauwe panelen of zwarte panelen kopen?

Als u buiten op de daken kijkt naar de verschillende zonne-energie installaties zult u veel blauwe panelen tegenkomen, deze zijn lange tijd populairder dan de zwarte exemplaren geweest.

Ook heeft u waarschijnlijk gezien dat de installaties met zwarte zonnepanelen er iets strakker uitzien. Deze panelen worden momenteel dan ook steeds vaker verkocht. Hecht u waarde aan het uiterlijk van uw dak en de zonnepanelen dan word er vaak gekozen voor zwarte panelen. Voor platte daken of daken uit het zicht word dan ook wel gekozen voor de blauwe variant.

Verschillende types zonnepanelen

Het is naast de kwestie van kleur, eigenlijk ook de kwaliteit en de methode van hoe blauwe en zwarte zonnepanelen geproduceerd worden, waardoor ze er iets anders uitzien.

Lees verder om te leren hoe ze worden gemaakt en wat elk zijn onderscheidende uiterlijk geeft.

Wat zijn zwarte zonnepanelen?

Benq290Wp zwart zonnepaneelDe term ‘zwarte zonnepanelen’ verwijst bijna altijd naar monokristallijne panelen die er zwart uitzien. Ze zijn gemaakt van één enkel hoogwaardig siliciumkristal. Dit silicium heeft een hogere zuiverheidsgraad dan de siliciumkristallen die worden gebruikt in blauwe polykristallijne zonnepanelen.

* Hoewel er een ander type zwarte module is – ‘dunne-film zonnepanelen’ – is hun marktaandeel klein. Daarom nemen we in deze uitleg zwarte panelen uitsluitend als monokristallijne panelen.

Hoe worden zwarte zonnepanelen gemaakt

Zwarte zonnepanelen gebruiken monokristallijne zonnecellen, die zijn gemaakt via het czochralski-proces. Dit proces maakt gebruik van een siliciumkristalzaad dat in een vat of vat met gesmolten silicium wordt geplaatst. Het siliciumkristalzaad wordt samen met het gesmolten silicium langzaam naar buiten getrokken en vormt een blok vast kristalsilicium. Het siliciumblok wordt vervolgens fijngesneden in siliciumwafers, die worden gebruikt als zonnecellen voor energieproductie.

Hoewel zwarte en blauwe panelen bijna op dezelfde manier worden geproduceerd, werkt licht anders samen met een monokristallijne cel dan met een cel die uit veel kristallen bestaat (polykristallijn). Hierdoor zien zwarte zonnepanelen er zwart uit.

Het hele proces van het maken van een éénkristalzwarte cel is relatief ingewikkelder dan het produceren van meerkristallijne blauwe zonnecellen. Ook gaat een aanzienlijk deel van het zuivere silicium verloren bij de productie van zwarte zonnecellen, omdat alle vier zijden van siliciumwafels worden afgehakt om de vorm van de cellen goed te krijgen.

Wat zijn blauwe zonnepanelen?

AEG zonnepaneel

De term ‘blauwe zonnepanelen’ wordt gebruikt om te verwijzen naar polykristallijne zonnepanelen. In tegenstelling tot een monokristallijne siliciumcel, wordt een polykristallijne cel gemaakt van meer dan één ruw siliciumkristal.

Hoe worden blauwe panelen gemaakt

Het proces van het maken van blauwgekleurde panelen lijkt sterk op dat van het produceren van zwarte zonnepanelen. Bij blauwe zonnecellen wordt de stap van het opmaken van het siliciumkristalzaad (gebruikt om zwarte monokristallijne zonnecellen te vormen) echter overgeslagen.

De siliciumkristallen, gesmolten en in het vat gegoten, worden eenvoudig afgekoeld om polykristallijne siliciumcellen te vormen. Dit vormt opvallende korrels en randen op de blauwe zonnecellen.

De manier waarop de polykristallijne cellen licht reflecteren, in combinatie met de antireflectiecoating die erop is aangebracht, geven deze zonnepanelen zowel hun blauwe uiterlijk.

Voordelen van blauwe en zwarte panelen

Welk zonnepaneel is geschikt voor u? Deze beslissing hangt af van een aantal factoren, waaronder uw budget, uw ruimte en een paar andere punten, die hieronder worden aangegeven.

Zwarte zonnepanelen

De uniforme uitlijning van siliciumkristallen in een monokristallijn paneel maakt deze panelen energiezuiniger. Je hebt doorgaans minder zwarte zonnepanelen nodig dan polykristallijne zonnepanelen om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken, waardoor zwarte zonnepanelen de betere optie zijn als het gaat om ruimtebesparing.

Behalve energie-efficiëntie absorberen panelen met een zwarte kleur ook meer licht dan blauwe. Dit betekent dat zwarte panelen meer zonnestralen kunnen absorberen en zo meer zonne-energie genereren. Dit zorgt ervoor dat er meer energie wordt geproduceerd voor uw huis of bedrijf.

Zwarte monokristallijne zonnepanelen presteren beter bij warmer weer. Bij alle zonnecellen daalt de elektriciteitsproductie naarmate de temperatuur stijgt. Deze achteruitgang van de energie opwekking is echter minder bij zwarte panelen in vergelijking met blauwe panelen.

Zwarte zonnepanelen zijn ruimtebesparend. Omdat monokristallijne zonnecellen energiezuiniger zijn, heb je minder monokristallijne zonnecellen nodig dan polykristallijne zonnecellen om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

Zwarte zonnepanelen presteren ook beter bij weinig licht.

Blauwe zonnepanelen

Van polykristallijne cellen werd eerder gedacht dat ze van mindere kwaliteit waren dan monokristallijne cellen omdat ze iets minder efficiënt waren. Vanwege de kosteneffectieve methode om polykristallijne zonnecellen te produceren, kwamen ze echter naar voren als een prima technologie voor de residentiële (thuis) zonnepanelenmarkt.

Omdat blauwe panelen gemakkelijker te produceren zijn, zijn ze ook goedkoper. Zowel hun aanloop- als installatiekosten zijn aanzienlijk goedkoper in vergelijking met zwarte zonnepanelen.

De blauwe polykristallijne zonnepaneelcellen produceren minder afval in het productieproces in vergelijking met de monokristallijne cellen.

Bij de productie van monokristallijne cellen komt een aanzienlijke hoeveelheid silicium als afval terecht, aangezien siliciumwafels aan alle vier de zijden worden afgehakt. Omdat polykristallijne cellen geen individuele vormgeving vereisen, wordt er zeer weinig afval geproduceerd.

Als u zich zorgen maakt over uw ecologische voetafdruk, is dit misschien iets waar u rekening mee wilt houden.

Zwarte of blauwe panelen: welke is het beste voor uw huis?

Kleur Zwart / monokristallijne zonnepanelen

  • Gekenmerkt door een gladde, zwarte uitstraling en hoogwaardig silicium
  • Neemt minder ruimte in beslag en heeft een langere levensduur
  • Gevormd door een energie-intensief productieproces
  • Heeft een hoger prijskaartje

 

Kleur Blauw / polykristallijne zonnepanelen

  • Wordt gekenmerkt door zichtbare zonnecellen
  • Hebben iets meer ruimte nodig om dezelfde hoeveelheid energie te produceren als zwarte panelen
  • Minder gecompliceerd productieproces met minimale afvalproductie
  • Betaalbaarder
Of u nu kiest voor zwarte of blauwe panelen, investeren in zonne-energie is een goede beslissing

Ongeacht het type zonnepaneel dat u kiest, het installeren van zonne-energie om uw huis van stroom te voorzien, is een duurzame beslissing die helpt om te werken aan een gezondere toekomst voor ons allemaal!

Nog vragen?

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder. Laat uw gegevens achter op onze contactpagina en wij maken op een later tijdstip een afspraak met u. Ook kunt u ons bellen op 033-2587860 om direct een afspraak te plannen met een adviseur van ons.