Tips om thuis energie te besparen

Zo verduurzaamt u uw huishouden, dat is een lagere CO2 uitstoot en minder kosten

Energie besparen is een win-win situatie. U heeft namelijk minder energiekosten, maar stoot ook minder emissie zoals CO₂ uit. Daarmee bespaart u dus kosten en het milieu. Er zijn vele makkelijke en effectieve dingen die u kunt doen om energie te besparen. Hierbij een lijstje met enige tips.

Vervang lampen voor LED verlichting

Zelfs als de gloeilamp of halogeenlamp nog goed werkt, is het slim om deze te vervangen. De aanschafprijs van een LED lamp is hoger, maar toch is deze makkelijk terug te verdienen. Een LED lamp is namelijk ongeveer 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Daar komt nog eens bij dat een LED lamp veel langer mee gaat, tot wel 9x langer dan een gloeilamp. Hierdoor hoef je niet steeds een nieuwe lamp te kopen en daarmee spaart u zowel uw portemonnee en het milieu. Er zijn in alle vormen, maten en tinten LED lampen te verkrijgen, zo is er altijd eentje die bij u past. Wanneer u de ruimte verlaat, doe het licht dan uit. Dat blijft natuurlijk altijd.

Installeer een programmeerbare thermostaat

Met een slimme thermostaat kunt u energie besparen. Op voorhand kunt u programmeren wanneer de verwarming aan gaat en weer uit. Zo kunt u nooit vergeten om uw verwarming uit te zetten. Ook maakt een slimme thermostaat het vaak mogelijk inzicht te geven in het verbruik en kunt u op afstand uw verwarming bedienen. U kunt ook overwegen om de verwarming een graad koeler te zetten en een trui aan te trekken, dat scheelt ook weer energie.

Add Comment