Verschillende manieren om thuis energie te besparen

Zonnepanelen installeren

Zonnepanelen worden steeds populairder in Nederland. Niet voor niets, want hiermee kunt u veel energie besparen. Investeren in zonnepanelen is bijna vier keer zo rendabel dan het geld laten staan op een spaarrekening en bovendien wordt uw huis er meteen meer door waard.

Woning isoleren

Met het isoleren van een woning is een enorme besparing te realiseren. Met een goede isolatie blijft een huis langer warm en is veel geld te besparen doordat u minder gas verbruikt. Alle kleine beetjes helpen hierbij, vooral wanneer uw woning wat ouder is. Goed isolatiemateriaal hoeft niet duur te zijn en u kunt het kopen bij vrijwel alle doe-het-zelfwinkels. Als u wilt beginnen met kleine maatregelen die al een groot effect hebben, dan kunt u:

  • tochtstrips bij deuren en kieren plaatsen
  • radiatorfolie op de muur of radiator plakken
  • zorgen dat gordijnen niet voor de radiatoren hangen
  • gordijnen dichtdoen als het buiten koud is
  • uw dak isoleren (dat kunt u meestal zelf doen)
Gebruik een verbruiksmeter

Zorg voor inzicht in uw energieverbruik; alleen hierdoor al is het mogelijk om te besparen. Als u namelijk weet wanneer en waarmee u veel energie verbruikt, dan kunt u daar gemakkelijk uw gedrag op aanpassen of de conclusie trekken dat een bepaald apparaat te veel energie verbruikt en het misschien maar beter vervangen kan worden.

Inzicht in verbruik is mogelijk op veel verschillende manieren. U kunt een verbruiksmeter kopen om per apparaat het verbruik over een bepaalde periode te kunnen meten (handig voor koelkasten en vriezers). Als u in uw meterkast een slimme meter heeft, dan kunt u de verbruiksgegevens vaak ook via de site van uw energieleverancier in mooie grafieken bekijken. Zo ook met de VerbruiksManager. Ook bestaan er diverse websites waar u zich kunt aanmelden om uw verbruik in te zien. De achterliggende gedachte is altijd dat u zich door het inzicht meer bewust bent van uw verbruik en waar de kosten vandaan komen.

Zet de thermostaat lager

Wist u dat u per graad minder warmte in huis gemiddeld maar liefst 7 procent kunt besparen op de jaarlijkse energierekening? Als het koud is, is de verleiding groot om de thermostaat juist hoger te zetten dan normaal. Toch heeft het aantrekken van een lekker warme trui of wat dikkere sokken vaak hetzelfde effect. Denk ook eens aan een warme kruik.

De slaapkamer hoeft ook niet verwarmd te worden. Een dikkere deken of zelfs een elektrische deken gebruiken is een stuk goedkoper dan een hele kamer verwarmen. Wilt u thuis toch liever de verwarming aan? Probeer dan alleen de ruimte te verwarmen waar u ook daadwerkelijk bent.

Bespaar energie met uw apparaten

Alle elektrische apparaten hebben tegenwoordig een energielabel. Het energielabel is door de Europese Unie verplicht gemaakt en toont welke apparaten energiezuinig zijn (of juist niet). Op de energielabels staan de letters A+++ tot en met G, in de kleuren donkergroen tot en met rood. Hoe groener de kleur en hoe dichter bij de A, des te zuiniger is het apparaat. Het is belangrijk om op het energielabel te letten, want vooral de laatste jaren is het aantal apparaten per huishouden sterk toegenomen met bijvoorbeeld smartphones, tablets, laptops en andere handige apparaten.

Kijk niet alleen naar het energielabel bij nieuwe apparaten, maar ook bij de aanwezige apparatuur in huis is vaak een forse besparing te halen. Een oude koelkast of vriezer van acht jaar of ouder is bijna altijd geschikt om te vervangen. Het energieverbruik van een oude koelkast is na een aantal jaren groter dan de aanschafprijs van een nieuw energiezuinig model.

Nog meer energie besparen?

Als u de smaak te pakken heeft, dan bent u misschien wel geïnteresseerd in nog veel meer manieren om energiebesparingsmaatregelen te nemen. Eén ding is in ieder geval zeker: door te besparen dalen uw maandlasten.

Add Comment