Stapelwolken en zonnepanelen geven een hoger rendement

Stapelwolken leveren hogere piekmomenten op voor zonnepanelen

Als er wat stapelwolken zijn dan leveren zonnepanelen tijdelijk nog meer stroom op dan op heldere dagen. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen University and Research (WUR). Stapelwolken reflecteren het zonlicht en dat zorgt voor meer licht dan gebruikelijk op de panelen. De lagere temperaturen bij halfbewolkt weer zorgen ervoor dat de panelen meer stroom opwekken.

Gedeeltelijke bewolking zorgt voor hogere pieken in de opbrengst dan heldere dagen. Uit onderzoek blijkt dat de aanwezige wolken het licht reflecteren en er dus meer licht op het paneel valt. Ook zorgen wolken ervoor dat de panelen af en toe even kunnen afkoelen als de zon er dan achter verdwijnt. Koelere panelen leveren meer stroom op.

Op een heldere dag kan een zonnepaneel wel 60 graden worden. Als er dan een moment geen zon is kunnen ze even afkoelen. Vervolgens leveren ze daarna weer meer op. Door de aanwezige wolken die voorbij drijven reflecteert er ook nog extra licht op de panelen wat weer meer stroom genereert.

Een installatie op een normaal schuindak kan ruim 20% extra energie opleveren tijdens dit soort momenten.

Natuurlijk wordt de meeste energie over de dag opgewekt tijdens heldere dagen. Echter op een zonnige dag met stapelwolken krijgen we de hoogste pieken te zien in onze opbrengsten.

Source: ScienceDirect

Add Comment