Zijn zonnepanelen recyclebaar of circulair

In Nederland zijn steeds meer daken bedekt met zonnepanelen. Volgens de laatste schattingen liggen er momenteel zo’n 20 miljoen zonnepanelen in Nederland. Op het eerste gezicht een groen en duurzaam initiatief. Maar wat gebeurt er met een zonnepaneel na gebruik? Eigenlijk zijn wij van NewSolar daar ook erg benieuwd naar.

Levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 tot 30 jaar

Zonnepanelen kunnen jarenlang op uw dak liggen om stroom op te leveren. Zoals alles verouderen ze na verloop van tijd en brengen de zonnepanelen minder energie op. Dat noemen we degraderen. Hoe snel uw zonnepanelen degraderen hangt af van het merk, type zonnepaneel en last but not least de kwaliteit van uw zonnepaneel. Gemiddeld varieert de degradatiesnelheid tussen de 0,5% en 1% per jaar. Door samen te werken met ’s werelds beste leveranciers, verzekerd NewSolar u van zonnepanelen van de hoogste kwaliteit. Hierdoor hebben onze zonnepanelen een levensduur van zo’n 25 tot 30 jaar en verzekeren wij u een opbrengst van minimaal 80% na 20 jaar. Natuurlijk wel als het onderhoud ook regelmatig uitgevoerd wordt.

Toch leert de ervaring dat in werkelijkheid de zonnepanelen die al vanaf het begin van deze ontwikkeling werkzaam zijn, de efficiëntie na 25 jaar met slechts 6 tot 8 procent daalt. De levensduur van zonnepanelen kan dus veel langer zijn dan officieel vermeld. De levensduur van hoogwaardige PV-panelen kan zelfs 30 tot 40 jaar bedragen (wordt verwacht) en is daarna nog steeds functioneel, hoewel met afnemende efficiëntie.

Recycling

Voor de recycling van zonnepanelen is reeds een Europees recycling-programma opgestart dat bij wet geregeld is, en waarvoor iedereen die nu zonnepanelen koopt al een verwijderingsbijdrage betaalt (net als bij o.a. koelkasten) om aan het eind van de levensduur de zonnepanelen te recyclen. Zonnepanelen zijn inmiddels ook al voor 96 procent recyclebaar

Particulieren kunnen afgedankte zonnepanelen gratis inleveren bij de millieustraat in hun eigen gemeente. Vanzelfsprekend neemt NewSolar als erkend installateur uw oude zonnepanelen mee zodat u daar geen omkijken naar heeft en deze niet zelf hoeft af te voeren.

Hergebruik

Op dit moment kunnen al diverse materialen van zonnepanelen hergebruikt worden. Het glas van de zonnepanelen is bruikbaar in de glasindustrie, bijvoorbeeld voor glaswol als isolatiemateriaal. De metalen als koper uit de bekabeling en het aluminium uit de frames wordt ook hergebruikt. Daarnaast bestaan de panelen  voor een deel uit silicium. Silicium is een hoofdbestanddeel van zand. Dit wordt meestal gesmolten en vermengd met nieuw silicium om zo nieuwe zonnepanelen te maken. Overige materialen worden gescheiden en op een veilige manier afgevoerd.

Circulaire zonnepanelenGroenere toekomst

Natuurlijk zijn wij van NewSolar bezig met het recycle proces. We staan tenslotte voor een groenere toekomst. Het uiteindelijke doel is (hopen wij) een compleet circulair product. Dit betekent dat er door recycling nagenoeg geen nieuwe grondstoffen nodig zijn om weer een nieuw zonnepaneel te produceren. Gezien de hoeveelheid zonnepanelen die er in de toekomst aangeboden worden voor dit proces een verplichting die de zonne-energie markt zichzelf op dient te leggen. Helaas zijn we op dit moment nog niet zover. Natuurlijk houden wij u op de hoogte over die laatste 4% die nu nog niet recyclebaar is. Op naar een mooie toekomst voor ook de volgende generaties!

Circulair

Momenteel zijn er een aantal Nederlandse partijen bezig om een volledig circulair zonnepaneel te ontwikkelen. Hoe dit proces zich gaat ontwikkelen zal de toekomst ons nog gaan leren. Natuurlijk zou het mooi zijn als er een Nederlands product ontstaat tegen concurende prijzen. Momenteel verkopen wij vooral zonnepanelen van Trinasolar, zij voldoen in ieder geval aan de eisen van pv cycle. Dit houd  o.a. in dat zij zich aan de Nederlandse wetgeving houd aangaande recycling en terugname van zonnepanelen, omvormers en batterijen.

Nieuwe ontwikkelingen?

Dan houden we u op de hoogte! Natuurlijk kunt u ook direct een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen.

newsolar_recycling

Plaats reactie