Zijn zonnepanelen in de herfst en winter rendabel?

Zonnepanelen werken op (zon)licht, betekent dit dan dat ze alleen wat opbrengen als de zon vaak schijnt? Of zijn zonnepanelen ook rendabel in de herfst en de winter?

Gelukkig is het antwoord kort en bondig: Ja!

Zonnepanelen in de herfst en winter

Dat zonnepanelen in de herfst en winter niet rendabel zijn is een misverstand. Zonnepanelen werken namelijk niet op zonlicht maar op licht. Zij werken dus ook bij bewolkt weer. Sterker nog, bij een mooie zonnige dag in het voorjaar bij lage temperaturen leveren zonnepanelen meer op dan bij zon in de zomer op een warme dag. De opbrengst gaat omlaag naar mate de panelen warmer worden.

Opbrengst zonnepanelen per maand

 

Zonnepanelen en sneeuw

Indien er een dikke laag sneeuw op uw zonnepanelen ligt is er geen opbrengst. Echter zodra er een klein hoekje vrij is zal het zonnepaneneel snel opwarmen waardoor de sneeuw redelijk snel zal verdwijnen.

Kortom: al leveren zonnepanelen niet dezelfde hoge opbrengst als in de zomer op. De dagen duren nu eenmaal korter in herfst en winter. Ook in deze periodes leveren zonnepanelen nog steeds voldoende stroom op.