Waar moet u voor de installatie aan denken?
In deze installatiehulp kunt u lezen over welke punten u in de voorbereiding alvast zou na kunnen denken.
Allereerst is het voor het ontvangen van een goed advies van belang dat u nagaat wat uw stroomverbruik per jaar is. Daarbij is het van belang te weten of dit stroomverbruik toekomstig gaat dalen (kinderen verlaten het ouderlijk huis) of dat dit juist gaat stijgen. (gezinsuitbreiding, aanschaf elektrische auto, airco, etc.)
Afhankelijk van uw verbruik en de prognose of dit in de toekomst juist meer of minder gaat worden kunnen wij voor u een advies opstellen over het aantal te plaatsen zonnepanelen.
Opbrengst
De opbrengst van een zonnepaneel is sterk afhankelijk van de helling en oriëntatie van de panelen. Natuurlijk tellen ook uw wensen m.b.t. esthetiek mee en kunnen hierop van invloed zijn.
Vooraf nadenken
Om een goed advies te kunnen ontvangen is het aan te raden om vooraf vast na te denken over wat uw wensen zijn ten aanzien van de installatie. De volgende vragen kunnen u helpen dit voor uzelf duidelijk te krijgen:
– Waar wil ik de zonnepanelen laten plaatsen?
– Waar wil ik geen zonnepanelen laten plaatsen?
– Moeten de zonnepanelen volledig zwart zijn, of maakt dit niet uit?
– Hoeveel zonnepanelen kan ik ongeveer kwijt op de beschikbare oppervlakken?
Voor de beantwoording van de laatste vraag is het belangrijk te weten dat onze zonnepanelen een afmeting hebben van ongeveer 1,76 bij 1,13 meter. Op een plat dak dient daarbij ook een rijafstand te worden aangehouden om te voorkomen dat de zonnepanelen in elkaars schaduw worden geplaatst.
Type omvormer
Misschien wel het allerbelangrijkste om over na te denken is wat voor omvormer systeem u wilt laten plaatsen. Welk systeem het beste is hangt voor een groot gedeelte af van de situatie.
Is er bijvoorbeeld sprake van schaduw, dan is het niet handig wanneer de zonnepanelen elkaar onderling beïnvloeden en zal de keuze voor een systeem met micro-omvormers waarschijnlijk zijn.
Wanneer de panelen echter schaduwvrij geplaatst kunnen worden is het installeren met micro-omvormers niet noodzakelijk. Onze adviseurs denken graag met u mee om voor u de ideale installatie te ontwerpen.
Meterkast
Vervolgens dient de omvormer te worden aangesloten op de meterkast. Aangezien waarschijnlijk niemand uw woning beter kent dan u zelf, heeft u zelf wellicht al een idee hoe de aansluiting (bekabeling) kan worden gerealiseerd. Is dit niet het geval, geen probleem, onze adviseur denkt graag met u mee!
Tot slot is het belangrijk wat voor elektriciteitsmeter u heeft. U wilt natuurlijk wel dat de geproduceerde zonnestroom goed wordt geregistreerd en dat u hiervan ook financieel kan profiteren.
Een draaischijfmeter hoeft (voorlopig, tot 2025) geen probleem te zijn voor het aanbrengen van een zonnestroom installatie, echter zijn er ook meters die beveiligd zijn tegen terugdraaien. Twijfelt u of uw meter geschikt is? Onze adviseurs kunnen u hier meer over vertellen
Aanpassing nodig in de meterkast?
Om uw installatie veilig op de meterkast aan te sluiten zullen wij in sommige gevallen aanpassingen moeten doen in uw meterkast. Helaas blijkt in sommige woningen de meterkast dermate verjaard dat we deze niet meer kunnen gebruiken voor het veilig aansluiten van een zonnestroom installatie.
Onze adviseurs kunnen u ter plaatse adviseren of uw meterkast geschikt is en of er voor de veilige installatie van de zonnepanelen eventueel nog aanpassingen noodzakelijk zijn.
Is uw meterkast niet geschikt om zonnepanelen op aan te sluiten? Niet getreurd, wij kunnen de vervanging van uw meterkast verzorgen. Als wij dit meenemen in uw offerte voor de zonnepanelen hoeft u ook hierover geen btw (21%) te betalen.
Advies?
Als u na het lezen van deze installatiehulp graag een helder en vrijblijvend gesprek wil met een ervaren adviseur van ons? Laat uw gegevens achter in ons contactformulier. Wij nemen vervolgens contact met u op voor het maken van een afspraak. Natuurlijk kunt u ons ook bellen op 033-2587860, dan regelt onze servicedienst dat er contact met u opgenomen wordt.
Installatiehulp na levering van uw zonne-energie systeem
Aanmelden zonnepanelen bij netbeheerder
Na de plaatsing meldt u de zonnepanelen aan op Energieleveren.nl. Dat is nodig om te zorgen dat u de vergoeding voor geleverde stroom ontvangt. De netbeheerder kan dan ook rekening houden met uw zonnepanelen om het stroomnet zo efficiënt mogelijk te maken.
Meld de installatie daarnaast ook altijd bij uw energieleverancier. Zo kunnen zij direct zorgen voor een goede afwikkeling en u eventueel voorzien van advies voor het vaststellen van uw nieuwe maandbedrag.
Nog vragen aan de hand van deze installatiehulp? Neem contact op!