Onderhoud aan uw zonnepanelen houdt het rendement op peil

Waarom uw zonnepanelen reinigen?

Veel fabrikanten voorzien zonnepanelen van “een zelfreinigende laag”. Hierdoor hecht het vuil minder snel op de zonnepanelen. Na verloop van tijd en door invloed van verschillende weersomstandigheden neemt de werking van deze vuilafstotende coating langzaam af.

Daarom is het raadzaam om uw installatie zo af en toe eens te bekijken en als u erg veel vuil ziet op uw panelen deze te reinigen. Zo zorgt u ervoor dat uw installatie optimaal blijft presteren.

De geadviseerde onderhoudsfrequentie is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt de wijze van plaatsing een rol maar ook de omgeving waar uw installatie zich bevindt.

Op een schuin hellend dak (ca. 40 graden) is het in de meeste gevallen genoeg om de installatie om het jaar te reinigen. Door de hellingshoek en het Nederlandse klimaat zorgt de wassende werking van de regen in deze situatie voor het schoonspoelen van de panelen.

Op een plat dak waarbij de panelen in een lage helling worden gemonteerd wordt vaak geadviseerd om de reiniging toch 1 keer per jaar uit te voeren. Door de lage helling spoelt het water minder makkelijk van de panelen waardoor bevuiling aan de onderkant kan ophopen.

Let er hierbij wel op dat er geen reinigingsmiddelen worden gebruikt. Gewoon een zachte borstel en water is voldoende om de installatie te reinigen. Reinig de panelen bij voorkeur in de avond wanneer deze niet meer in de (volle) zon liggen.

Vervuilde zonnepanelen in beeld